Parkovanie v meste Prešov

07.09.2013 Prešov

Prešov, 5.9.2013 - V posledných dňoch prebehli v súvislosti s prevádzkovaním parkovacích miest v Prešove médiami a viacerými internetovými diskusiami mylné a nepravdivé informácie.
Dňa 1.9.2013 prevzala do správy všetky pozdĺžne parkovacie miesta na vyhradených miestach vo vlastníctve Mesta Prešov, ktoré do dňa 31.8.2013 podliehali režimu plateného parkovania v zmysle zmluvy so spoločnosťou VINCI Park Slovakia, s.r.o., spoločnosť Prešov Real, s.r.o.
Tvrdenie, že spoločnosť VINCI sa neoprávnene obohacuje a prijíma tržby za parkovné napriek tomu, že nemá platnú zmluvu, nie je pravdivé. „Vzhľadom na zákon o majetku obcí a VZN o nakladaní s majetkom mesta došlo ku prechodu správy parkovísk na mestskú spoločnosť Real, ktorá pokračuje vo výbere parkovného, v spolupráci s Vinci budú spolupracovať do konca týždňa, následne vo vlastnej réžii,“ uvádza primátor Pavel Hagyari.
O stanovisko bola požiadaná aj dotknutá spoločnosť VINCI Park. „Ďalej pokračuje prevádzka automatov, sms platieb za parkovné a smartfonovej aplikácie prostredníctvom nás. Jasne sme deklarovali, že všetky tržby od ukončenia našej zmluvy patria mestu a sme si toho plne vedomí. Je možné presne vyčísliť aká suma bola od momentu ukončenia zmluvy za parkovné utržená a všetky utržené peniaze do momentu prevzatia správy parkovania firmou Prešov Real budú odovzdané mestu,“ znie stanovisko spoločnosti. Ako ďalej konateľ VINCI Parku Mário Grega dodáva, každý, kto spochybňuje povinnosť platiť za parkovné a dodržiavať dopravné značenie poškodzuje mesto a vyvoláva chaos. „Mrzí nás, že hlavnou mierou sa o to pričinili niektoré média a aj poslanci mesta, ktorí nemali dostatočné informácie na svoje vyhlásenia," dodáva konateľ.
Mylné sú aj informácie a správy ohľadom neoprávneného odťahovania. „Príslušníci Mestskej polície v Prešove kontrolujú dodržiavanie dopravnej disciplíny na základe dopravného značenia, nie na základe zmluvy,“ vysvetľuje náčelník MsP Ján Andrejko. „Každý, kto nerešpektuje dopravné značenie, dopúšťa sa priestupku a státie na komunikácii neupravuje žiadna zmluva, ale reguláciu a státie na komunikácii upravuje dopravné značenie a zákon,“ zdôrazňuje náčelník.
Mesto Prešov tým podľa slov Kataríny Juricovej, vedúcej oddelenia majetku MsÚ, neutrpí žiadnu finančnú ujmu a mesto tak na základe tohto postupu získa viac financií ako doteraz. „Výber parkovaného je v súlade s platnou legislatívou a s právnymi normami mestského charakteru,“ znie právne stanovisko k tejto problematike. V zmysle výkonu práv a povinností v súvislosti s parkovaním v meste sa teda pokračuje aj naďalej.
 
Veronika KG
 

Vyberte región

mark